חברות‚ סטארט אפים ויזמים מכל התחומים נוהגים כיום לעבוד עם אנשי מקצוע במיקור חוץ לביצוע עבודות כמו עיצוב‚ פיתוח‚ כתיבה‚ צילום‚ מוזיקה ועוד‚ אבל לא תמיד ברור למי שייכות הזכויות על מה שאותם הפרילנסרים מייצרים. האם המזמין הוא הבעלים? האם הפרילנסר רשאי להשתמש שוב במה שהוא יצר? האם מותר לפרסם את החומרים בכל פלטפורמה? מה קורה כשאין הסכם כתוב? הבנה משפטית של דיני זכויות יוצרים יכולה למנוע סכסוכים ולהגן על הנכסים האינטלקטואליים של העסק. אם אתם רוצים להבין איך כדאי לכם להתנהל מול ספק חיצוני בשביל שהשאלות הנ"ל לא יתעוררו תוך כדי או לאחר סיום הפרויקט, המאמר הבא הוא בשבילכם.
בעלות על תכנים שנוצרים על ידי פרילנסרים
ההנחה שמי שהזמין את העבודה הופך להיות באופן אוטומטי ומיידי הבעלים של כל הזכויות על התוצר היא טעות נפוצה. בפועל‚ לפי חוק זכות יוצרים בישראל‚ יוצר התוכן הוא בעל הזכויות עליו (גם אם הוא קיבל תשלום עבור עבודתו)‚ אלא אם נחתם הסכם מפורש או שמשתמע מנסיבות העניין שבו הועברו הזכויות למזמין. אם אתם רוצים למנוע אי הבנות ביניכם לבין ספק חיצוני, כדאי לפנות אל עורך דין אינטרנט שיודע לבנות הסכמים שמגדירים במדויק את זהות בעלי הזכויות‚ את גבולות השימוש‚ את האיסור על שימוש חוזר מצד הפרילנסר ואת התנאים לרישוי או העברה מלאה של זכויות היוצרים.
בעלות על חומרי עיצוב ומיתוג
כדאי לדעת שניתן לבצע רישום סימן מסחר בינלאומי כדי להגן על הלוגו או על חומרי מיתוג אחרים במדינות אחרות‚ במיוחד כשמדובר בעסק שמוכר מוצרים או שירותים ללקוחות מחוץ לישראל. בעל עסק שלא מבצע את ההגנות האלה עלול לגלות שגורם אחר רשם את הלוגו או העיצוב במדינה אחרת, מה שעלול לגרום להפסדים ולצורך במאבק משפטי כדי להחזיר את הזכויות.
עבודות של תוכן ספרותי
שאלת הזכויות מתעוררת גם כאשר שוכרים פרילנסר לסיוע בפרויקט ספרותי‚ כגון עריכה‚ תרגום או הפקה של ספר‚ מדריך או קטלוג מודפס. במקרים כאלה, מומלץ לערוך הסכם מסודר ומפורש שמסדיר את העברת הזכויות. בגלל זה חשוב להכיר את ההיבטים המשפטיים של זכויות יוצרים על ספרים‚ במיוחד כשיש רצון להפיק גרסה דיגיטלית‚ לשווק באמזון‚ לתרגם או להוציא מהדורות נוספות בעתיד. אי-הסדרה מוקדמת של הנושא עלולה להקשות על השימוש החופשי ביצירה ולחשוף את העסק לתביעות.
שיקולים נוספים של התקשרות עם פרילנסר
מלבד נושא הזכויות‚ חשוב לכלול בהסכמים עם פרילנסרים גם סעיפים על סודיות‚ בלעדיות‚ שמירה על מידע עסקי‚ אחריות מקצועית ופיצוי במקרה של נזק. כל אחד מהסעיפים האלה עוזר לבסס מערכת יחסים שקופה וברורה‚ שתגן גם על האינטרסים של העסק וגם על האינטרסים של נותן השירות. יש לוודא שהשפה ברורה ולא משאירה מקום לפרשנויות כפולות ושההסכם מותאם למאפייני ההתקשרות בפועל (בין אם מדובר בעבודה חד-פעמית ובין אם בשיתוף פעולה ארוך טווח).
לסיכום
מיקור חוץ הוא אופציה יעילה ומשתלמת ואין ספק שהתקשרות עם פרילנסרים יכולה להניב תוצרים איכותיים מאוד. עם זאת‚ כאשר מדובר ביצירה מקורית‚ כדאי להתייחס לכל יצירה כאל נכס משפטי שחשוב להגן עליו מראש. הגדרה מוקדמת של הבעלות על הזכויות‚ חתימה על הסכמים מסודרים ורישום הזכויות במידת האפשר, יעניקו לעסק הגנה מפני תרחישים שעלולים להפתיע בהמשך הדרך.