
ראשי >> זכויות יוצרים >> רישום זכויות יוצרים
רוצים להיות בטוחים שהזכויות יוצרים שלכם מוגנות מפני הפרות? הצוות שלנו זמין לשירותכם. צרו איתנו קשר לקבלת ייעוץ!
רישום זכויות יוצרים הוא הליך שבו מגישים את זכות היוצרים לרישום במשרד ממשלתי. רישום זה מהווה אישור רשמי של מוסד ממשלתי לכך שזכויות היוצרים ביצירה מוגנות. לשם המחשה, הדבר דומה לרישום זכות במקרקעין על ידי רישום בטאבו (מרשם המקרקעין).
בישראל, בניגוד למדינות אחרות, ההגנה הניתנת ליצירות מקוריות הינה אוטומטית ואין צורך בביצוע רישום במשרד המשפטים כדי להקנות את ההגנה המשפטית ליצירה. עם זאת, מומלץ להגיש יצירות להפקדה אצל עורך דין, כדי לקבע רשמית את תאריך הפקת היצירה ולהקל הליכים משפטיים אפשריים בעתיד.
נכון להיום, בישראל אין עדיין מאגר ממשלתי ייעודי לרישום זכויות יוצרים, אך ניתן לבצע רישום במספר דרכים חלופיות – החל מהפקדה של היצירה אצל עורך דין או נוטריון, רישום במאגרים משפטיים פרטיים, או רישום במאגר האמריקאי של ספריית הקונגרס (US Copyright Office).
רישום זכויות יוצרים בארה"ב, לדוגמה, נחשב לרישום מוכר על ידי מרבית הפלטפורמות והגופים המשפטיים בעולם, והוא גם מאפשר הגשת תביעות פדרליות בארצות הברית במקרה של הפרה. התשובה לשאלה איך רושמים זכויות יוצרים תלויה בין היתר במטרות ההגנה על זכויות היוצרים.
כדי להבין איך רושמים זכויות יוצרים בצורה נכונה, חשוב להבחין בין סוגי היצירות ולבחור באפשרות המתאימה:
בארה"ב, על מנת לקבל פיצויים ללא הוכחת נזק, יש להגיש בקשה לרישום זכויות יוצרים ב-U.S Copyright Office (משרד זכויות היוצרים האמריקאי). בעבר, משרד זה כונה ספריית הקונגרס. על פי הדין בארה"ב, במידה שבעל הזכויות אינו רושם את היצירה במשרד זכויות היוצרים האמריקאי, הוא אינו זכאי לפיצוי על פי הדין.
הגשת הבקשה במשרד זכויות היוצרים האמריקאי הינה פרוצדורה פשוטה יחסית שבאמצעותה אפשר לקבל הגנה משפטית רחבה. ניתן גם לערוך חיפוש אחר יצירות ספציפיות על מנת לבדוק אם הן רשומות ומוגנות בארה"ב.
בין היצירות שניתן להפקיד במרשם זכויות היוצרים האמריקאי ניתן למנות ספרים, תמונות, ציורים, שרטוטים, קוד מקור של תוכנה ועוד. במסגרת המלצות שניתנות למפתחי אפליקציות ששוק המטרה שלהם הוא ארה"ב, מומלץ להגיש בקשה לרישום זכויות יוצרים על רכיבים מסוימים באפליקציות, לרבות קוד המקור של האפליקציה, צילומי מסך, כפתורים, שרטוטים וכו'.
אחד התחומים הבולטים ביותר הוא תחום זכויות יוצרים על ספרים. כל טקסט ספרותי מקורי, בין אם זה רומן, ספר שירה, מדריך מקצועי או ספר ילדים, נחשב ליצירה מוגנת על פי חוק. למרות שההגנה קיימת גם בלי רישום, רישום זכויות יוצרים על ספרים מקנה יתרון חשוב ליוצר, במיוחד מול הוצאות לאור, גופי הפצה, פלטפורמות דיגיטליות כמו אמזון, או לצורך הגשת תביעות נגד העתקות.
במקרים כאלה, מומלץ לבצע רישום מסודר במאגר בינלאומי מוכר ולשלב גם הצהרת זכויות יוצרים בעמוד הפותח של הספר, עם ציון ברור של הבעלות והאיסור על העתקה.
עולם הצילום והעיצוב הדיגיטלי רווי בהפרות וזכויות יוצרים על תמונות הן תחום משפטי פעיל במיוחד. גם כאן, ההגנה חלה מרגע הצילום או יצירת הקובץ – אך אם מדובר בתמונות מסחריות, פורטפוליו מקצועי, או שימוש נרחב באתרי אינטרנט, מומלץ לבצע רישום מסודר.
צלמים מקצועיים, גרפיקאים ובעלי אתרי תוכן מוטים להתעניין איך רושמים זכויות יוצרים על תמונות שנמצאות ברשת. התשובה היא: באמצעות תיעוד ברור של מועד הצילום, סימון גרפי על התמונה (watermark), שימוש בפלטפורמות לרישום זכויות ושמירה על קבצי המקור, כולל נתוני EXIF. רישום כזה יאפשר להוכיח בעלות במקרה של העתקה או פרסום ללא רשות.
מלבד זכויות יוצרים, ישנה אפשרות לבצע רישום עיצוב, שזה הליך נפרד שמאפשר להגן על המראה החזותי של מוצר, פריט אופנה, רהיט, אריזה או ממשק משתמש. הוא מתבצע בלשכת הפטנטים בישראל והוא מקנה זכות בלעדית לעיצוב למשך תקופה קצובה, לרוב עד 15 שנים.
רבים שואלים האם זה הכרחי, או שמספיק לרשום זכויות יוצרים על עיצוב גרפי. התשובה תלויה במטרות שלכם: אם מדובר במראה חיצוני של מוצר שיש לו ערך שיווקי והעתקתו עלולה לגרום נזק עסקי, מומלץ לרשום את העיצוב בנוסף על ההגנה הכללית של זכויות יוצרים.
השאלה איך רושמים זכויות יוצרים עלולה להישמע פשוטה, אך בפועל קיימים הבדלים בין מדינות, בין סוגי יצירות ובין מטרות הרישום. במקרים מורכבים, או כאשר מדובר בזכויות שעתידות לעבור לגורמים אחרים (כמו בהפקות, מיזמים טכנולוגיים או עבודה עם שותפים) – מומלץ להיעזר בעורך דין שעוסק בתחום הזה.
עו"ד בתחום זכויות היוצרים יכול לייעץ באיזה מסלול רישום לבחור, להכין מסמכים משפטיים, לטפל בהעברת זכויות וללוות את תהליך הרישום מתחילתו ועד סופו. זהו מהלך שיכול לחסוך כסף, זמן ובעיקר מחלוקות עתידיות.