
ראשי >> זכויות יוצרים >> הפרת זכויות יוצרים
מחפשים עורך דין מנוסה שיידע לטפל בתיק של הפרת זכויות יוצרים ולהגן על האינטרסים שלכם? צרו איתנו קשר עוד היום לקבלת ייעוץ מקצועי!
בעל זכויות היוצרים הוא היחיד שרשאי לנצל את הפוטנציאל הכלכלי הטמון ביצירה. באם גורם אחר עשה ביצירה שימוש בלתי מורשה, ולא עומדות לו ההגנות שנקבעו בחוק, יכול בעל היצירה לתבוע את הפסקת השימוש היצירה באופן מיידי, להשמיד עותקים מפירים של היצירה, ואף לתבוע פיצויים. בין השאר, יכול בעל היצירה לתבוע פיצויים ללא צורך הוכחת נזק. פיצוי זה מכונה בעגה המשפטית "פיצוי סטטוטורי". הרציונל שעומד מאחורי החוק הוא שבמקום להוכיח נזק ריאלי, המחוקק קובע תג מחיר גבוה יחסית אשר מעניק תמריץ ליוצרים והרתעה משמעותית למפירים.
נכון לשנת 2017, הפיצוי הסטטוטורי עומד על עד 100,000 ש"ח לכל הפרה. חשוב להדגיש שבפועל בתי המשפט קובעים את סכום הפיצוי הסטטוטורי בכל מקרה לגופו. בית המשפט מכריע מה יהיה הסכום, ושוקל שיקולים רבים בבואו לקבוע מה יהיה הסכום המתאים לפיצוי ללא הוכחת נזק בכל מקרה לגופו. בין השאר מתייחס בית המשפט להיקפה של ההפרה, למשכה ולנסיבות הכלליות של האירוע.
חוק זכות יוצרים מונה כמה הגנות, וביניהן שימוש הוגן, שימוש אגבי והעתקה זמנית. השאלה על אודות קיומן של הגנות אלה אינה פשוטה והיא מצריכה חוות דעת משפטית מסודרת בטרם הסתמכות עליהן.
לפני שמשתמשים ביצירה כלשהי – חשוב לבצע בדיקת זכויות יוצרים. מטרת הבדיקה היא לוודא שאין מגבלה חוקית שאוסרת על להשתמש בתוכן והשימוש בו לא מהווה הפרה של זכויותיו של צד שלישי. במסגרת בדיקת זכויות יוצרים בודקים האם היצירה מוגנת, מי הבעלים שלה ובאילו תנאים מותר לעשות בה שימוש (אם בכלל).
לעיתים, ניתן לעשות שימוש הוגן ביצירה מסויימת, אך גם במקרים כאלה נדרשת בדיקה קפדנית. שימוש הוגן לאו דווקא מקנה חופש מוחלט. אם נעשה שימוש בתוכן למטרות מסחריות והוא מופץ בצורה רחבה, יתכן שהשימוש לא ייחשב כהוגן. בגלל זה כדאי לדאוג לבדיקת זכויות יוצרים לפני שמעלים או מפיצים תכנים באינטרנט.
הפרת זכויות יוצרים יכולה להוביל לתביעה משפטית מצד בעל הזכויות, ולעיתים אף להליכים פליליים. תביעת זכויות יוצרים מוגשת לרוב לבית המשפט השלום ויכולים לדרוש במסגרתה פיצוי כספי – גם ללא הוכחת נזק, צו מניעה להפסקת ההפרה, דרישה להסרת תכנים מהאינטרנט, ולעיתים גם דרישה להתנצלות או תיקון פומבי. במקרים חמורים, שבהם מדובר בהעתקה מסחרית, שידור פיראטי או הפצה שיטתית, הפרת זכויות יוצרים יכולה גם להביא למצב של קנסות ועונשי מאסר בפועל. לכן, כל מי שעוסק בתחום התוכן, העיצוב, השיווק, הפיתוח או היצירה הדיגיטלית חייב לוודא שאינו עובר על החוק, בין אם במודע ובין אם לא.
אם אתם יוצרים, צלמים, מוזיקאים, מפתחים, מעצב יםאו בעלי עסק שמחזיק בזכויות ביצירה כלשהי – חשוב לדעת איך לפעול כאשר מישהו מפר את זכויות היוצרים שלכם. תביעת זכויות יוצרים מתחילה באיסוף ראיות ברורות להפרה: צילום מסך, שמירת כתובת URL, תיעוד מועד החשיפה והשוואה בין היצירה המקורית להעתק. לאחר מכן, ניתן לשלוח מכתב התראה משפטי למפר, בדרישה להסרת התוכן ולפיצוי כספי.
אם הפנייה לא נענית, ניתן להגיש תביעה משפטית. במסגרת תביעת זכויות יוצרים ניתן לדרוש פיצוי של עד 100,000 ש"ח ללא הוכחת נזק (במקרים של יצירות ספרותיות, אומנותיות, מוזיקליות וכו') ולעיתים סכום גבוה יותר – אם ניתן להוכיח נזק ממשי. הליך כזה מבהיר לשוק שהזכויות שלכם מוגנות ומרתיע מפרים פוטנציאליים מפני עבירה על החוק.
הפרת זכויות יוצרים באינטרנט היא תופעה לנפוצה במיוחד – בין אם ברשתות חברתיות, אתרי תוכן, פורומים, פלטפורמות מסחר או בלוגים. לעיתים מדובר בשיתוף תמונה או סרטון של יוצר מקורי ללא רשות, ולעיתים בהעתקה של תוכן והפצה שלו תחת שם אחר. במקרים כאלה, מעבר לאפשרות של תביעת זכויות יוצרים, קיימת גם האפשרות לפנות לפלטפורמה עצמה כדי לבקש להסיר את התוכן.
פלטפורמות כמו פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, יוטיוב וגוגל מאפשרות להגיש תלונה על הפרת זכויות יוצרים, והן מחויבות להסיר את התוכן במידה ויש אכן בסיס לבקשה. גם במקרים כאלה חשוב לצרף הוכחות ולנסח פנייה מדויקת. ההליך הזה לא מהווה תחליף לתביעה משפטית, אבל הוא יכול לעזור להסיר את התכנים במהירות.
פייסבוק הפכה לחלק בלתי נפרד מהחיים הציבוריים והעסקיים שלנו, אבל רבים גם נוטים להפר זכויות יוצרים במסגרת השימוש בפלטפורמה הזאת. הפרת זכויות יוצרים בפייסבוק נעשית כאשר משתמשים מעלים תמונות, סרטונים, טקסטים, קטעי מוזיקה או כל יצירה אחרת מבלי שקיבלו רשות לכך ממי שמחזיק בזכויות יוצרים. זה עוד יותר בעייתי כאשר ההפרה נעשית בדפים עסקיים, קבוצות פתוחות, פרופילים של משפיענים או קמפיינים ממומנים. במקרים כאלה, הפרת זכויות יוצרים בפייסבוק עלולה לחשוף את המפר גם לתביעה וגם להסרת התוכן על ידי פייסבוק, לחסימה זמנית של החשבון או אף למחיקה מוחלטת של הדף העסקי. פייסבוק מפעילה מנגנון פנימי של זיהוי תוכן אוטומטי ומאפשרת ליוצרים לדווח על כל מקרה של הפרת זכויות יוצרים. לאחר קבלת תלונה, פייסבוק בודקת את המידע ובמקרים רבים מסירה את התוכן באופן אוטומטי.
חשוב להבין שגם שיתוף של סרטון שמכיל מוזיקת רקע, או פרסום תמונה מאתר אחר מבלי לבדוק את הרישיון שימוש שלה עשויים להיחשב להפרת זכויות יוצרים בפייסבוק. משתמשים רבים אינם מודעים לכך שלא הרשת החברתית אחראית לתוכן שמעלים בה, אלא המשתמשים הם האחראים הבלעדיים לכל הפרה. לכן, אם אתם מנהלים עמוד עסקי או קהילה בפייסבוק – חובה עליכם להכיר את כללי זכויות היוצרים ולוודא ששיתוף התוכן שאתם מעלים לפייסבוק לא ייחשב להפרת זכויות יוצרים בפייסבוק.
במקרים של הפרת זכויות יוצרים בפייסבוק מצד אחרים – ניתן להפעיל את מנגנון ה־Copyright Infringement Report של פייסבוק ולבקש מהפלטפורמה להסיר את התוכן. ככל שהתלונה תנוסח באופן מדויק יותר ותגובה בהוכחות לבעלות על היצירה, כך יגדל הסיכוי להסרה מהירה. מעבר לכך, ניתן גם לשלוח מכתב התראה למפר, ובמקרה הצורך להגיש תביעה בבית משפט בגין הפרת זכויות יוצרים בפייסבוק – ממש כמו במקרה של כל הפרה אחרת.
ההתנהלות החוקית הנכונה, ההיכרות עם תנאי השימוש של הרשת החברתית והקפדה על זכויות יוצרים הם הדרך היעילה ביותר להימנע מסיכונים, להגן על עצמכם ולמנוע מצב שבו תצטרכו להתמודד עם תביעה או מחיקה של חשבון משתמש בעקבות הפרת זכויות יוצרים בפייסבוק.
שימוש בתמונה של אדם ללא רשותו זאת סוגיה שלא מסתכמת רק בשאלות אתיות. כאשר אדם מפרסם תמונה של אדם אחר באינטרנט (בין אם מדובר בתמונה שצולמה במרחב ציבורי, תמונה מאירוע, צילום מסך מתוך רשת חברתית או תמונה שנשלחה בפרטי) מבלי שקיבל את הסכמתו של אותו אדם, זה עלול להיחשב להפרת זכויות חוקיות ו/או להפרת זכויות יוצרים (אם מדובר בתמונה שצולמה על ידי צד שלישי). במקרים מסוימים, שימוש כזה אף מהווה פגיעה בפרטיות לפי חוק הגנת הפרטיות בישראל, בייחוד כאשר מדובר בתמונה שנועדה להשפיל, לחשוף מידע רגיש, או לצרכים מסחריים.
שימוש בתמונה של אדם ללא רשותו, במיוחד כאשר מדובר בתמונה שבה הוא מזוהה בברור או כשהתמונה מופצת בהיקף רחב, עלול להוביל לתביעות ואף לצווי מניעה. גם אם הכוונה של המשתמש לא הייתה לפגוע, עצם הפרסום ללא רשות מהווה פוטנציאל לפגיעה בזכויות של מי שמופיע בתמונה שהופצה ללא רשותו.
כדי להימנע מחשיפה משפטית, חשוב לדאוג לקבל הסכמה מפורשת בכתב מראש. אם מדובר בתמונה שנמצאת באינטרנט, חשוב לבדוק גם את תנאי השימוש ואת זהות בעל הזכויות בתמונה עצמה, שכן לעיתים מדובר לא רק בזכות של המצולם, אלא גם בזכות יוצרים של הצלם. הקפדה על הכללים האלה תעזור להימנע מהפרת זכויות יוצרים ומפגיעה בפרטיות.
אחת הדרכים הטובות ביותר להימנע ממצבים של הפרת זכויות יוצרים היא לפעול מראש בכפוף לחוק. אם אתם משתמשים ביצירות של אחרים יש לדאוג לקבלת רישיון מתאים, להבנה מלאה של תנאי השימוש, או להסכם כתוב עם היוצר. כלומר, אם אתם מזמינים עבודה ממעצב, כותב תוכן או מפתח – חשוב לכלול סעיף שמבהיר שכל הזכויות על היצירה עוברות אליכם עם סיום העבודה.
יוצרים יכולים לשלב הצהרות משפטיות ביצירה שלהם – כמו סימון זכויות יוצרים או אזהרה מפני העתקה. כך ניתן להרתיע מפני הפרה ולהיות מוכנים להגיש תביעה במקרה שמישהו אחר יפר את הזכויות שלכם. גם מי שמחזיק אתר אינטרנט או אפליקציה – כדאי לו לוודא שהתקנון, תנאי השימוש והצהרות הזכויות מנוסחים היטב ומגינים על האינטרסים והזכויות שלו בכפוף לחוק.
הפרת זכויות יוצרים יכולה להתרחש במהירות וללא כוונה, אך היא עלולה להוביל להשלכות כבדות. בגלל זה חשוב לדאוג לבדיקת זכויות יוצרים לפני השימוש בתוכן שלא אתם יצרתם מאפס.
לצד זאת, כל יוצר צריך לדעת מהם הכלים המשפטיים שעומדים לרשותו ולא להסס לפעול אם מישהו אחר משתמש ביצירה שלו ללא רשות. תביעת זכויות יוצרים היא לא רק אופציה, אלא כלי להגנה על ערכים ועל פרנסה. אם אתם רוצים להיות בטוחים שהזכויות והאינטרסים שלכם לא נפגעים, צרו איתנו קשר לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי!